Biblioteka

ELA Biblioteka je posebna priča. Priča o velikom prijateljstvu, podršci, upornosti i ljubavi prema književnosti i obrazovanju.

Biblioteka je rasla godinama, zajedno sa Školicom. Prve kutije prepune najrazličitijih naslova na engleskom jeziku stizale su iz gradske biblioteke u Cirihu gde je radila gđa Radmila Bazler. I nakon više od 20 godina, zajednički smo veoma zahvalni Radmili koja je u periodu kriznih devedesetih slala pakete svetskih klasika, savremene literature iz domena medicine, menadžmenta, socio-političkih knjiga, brojne biografije svetskih imena, ljubavne, krimi i horor romane, kolekcije poezije, knjige o sportovima, putovanjima i svetskim kuhinjama. Knjige su, nedeljama, pa nekad i mesecima, stajale na carini i strpljivo čekale da dođu u Sombor i postanu deo ELA biblioteke. 

U jednoj takvoj pošiljci stigla je i kompletna kolekcija original National Geographic magazina za period od aprila 1977. do aprila 2000.

Kako su se u Školici obrazovali polaznici različitih jezika tako je i ELA Biblioteka počela da se širi i bogati naslovima na raznim jezicima.

Veliki poklon knjiga na francuskom jeziku stigao je od Srđana Lukovića. Naslovi sadrže najpoznatije klasike, ali i modernu književnost na francuskom.

Biblioteka koju čine naslovi na italijanskom nastala je srdačnim poklonom profesorice Marije Šarac i njenog divnog supruga Gualtiera, a koju su po dolasku u Sombor doselili sa sobom iz Italije gde su živeli.

Knjige na mađarskom poklonila je divna profesorica Kristina Benjak koja radi sa decom u našoj školi.

Knjige na nemačkom jeziku kupovala je škola i dopunjavala sa poklonima đaka.

U leto 2020. ELA Biblioteka je ponovo narasla velikom donacijom knjiga iz privatne biblioteke Dragana Stojkova. Među brojnim knjigama iz domenta umetnosti nalazi se i kompletna kolekcija Enciklopedije Britannica.

Veliko hvala svima koji podržavaju rad Studija stranih jezika ELA i srdačno poklanjaju knjige na različitim jezicima kako bi se našim polaznicima omogućilo jedinstveno literarno iskustvo. Na isti način uzvraćamo, držeći ELA Biblioteku otvorenom i besplatnom za korišćenje svim svojim polaznicima.

ELA Biblioteka se stalno dopunjuje i raste. Budite slobodni da dođete i pozajmite knjige iz naše riznice.