Istorija škole

Studio stranih jezika ELA (nekada English Language Academy) je prva škola za učenje stranih jezika u Somboru, otvorena 1993.

Kako je sve počelo

Školu English Language Academy osnovala je Jasna Stojkov sa iskrenom vizijom i ciljem da deci i omladini pruži drugačiji pristup u školovanju i kreiranju kvalitetnije budućnosti.

U teškim vremenima kada se ništa lepo na ovim prostorima nije događalo, škola je bila pogled i izlaz u svet u koji mi nismo mogli. U Sombor je došao „svet“ sa profesorima engleskog jezika iz Amerike, Australije i Engleske.
ELA je organizovala učenje engleskog u obdaništu gde su decu učili profesori čiji je je to maternji jezik.

Na somborskom radiju Spektru je godinu dana išla emisija na engleskom jeziku „Čaj u 5 sa Rouz i Nikolasom“.

Grad je Jasninim upornim radom na prikupljanu knjiga na engleskom jeziku dobio jednu veliku i značaju biblioteku koja danas sadrži preko 3.000 naslova i otvorena je svim zainteresovanima.

Završne priredbe na engleskom jeziku i maskenbali, priređivani dva puta godišnje u Narodnom pozorištu i Gradskoj biblioteci, su doneli radost mnogim roditeljima i deci, a istovremeno su deca pored engleskog jezika usavršavala veštinu komunikacije i upoznavala druge kulture.

ELA je uspostavila saradnju sa britanskim savezom British Council i omogućila da Somborci polažu ispit First Certificate kod „kuće“.

U godinama kada je jako mali broj ljudi mogao da putuje van zemlje, grupe učenika iz ELE i Vojvodine su odlazile u Englesku na letnje kurseve zajedno sa profesorima koji su dobili šansu da osveže i obogate svoje nastavne metode.

ELA danas

Godine 2009. školu je preuzela Jasnina ćerka Aleksandra Stojkov i nastavila porodičnu tradiciju pod novim imenom Studio stranih jezika ELA.

Škola danas nudi opšte i specijalizovane kurseve za učenje jezika:

Pored kurseva jezika, ELA nudi i usluge prevođenja.


Studio stranih jezika ELA sarađuje sa:

  • Excalibur Exam Centrom u Novom Sadu
  • British Council u Beogradu
  • Goethe institutom u Beogradu
  • Francuskim kulturnim centrom u Novom Sadu
  • Italijanskim kulturnim centrom u Novom Sadu i Beogradu
  • Španskim Cervantes institutom
  • AYUSA International
  • Egida
  • Entrepreneurship Development Institute in India i mnogim drugim centrima za obrazovanje


Tokom svih ovih godina, kroz školu je prošlo više hiljada đaka različitog uzrasta.